Waarom mag ik geen groene thee drinken voor mijn operatie?

Waarom mag ik geen groene thee drinken voor mijn operatie?

Heb je geen zin om de hele tekst te lezen? Geen probleem, maar zorg el wel voor dat je twee weken voor je ingreep met alle vitaminen, supplementen en theetjes stopt. Zijn er medicijnen of supplementen die je voorgeschreven hebt gekregen door je huisarts? Maak dat bekend bij je chirurg of Pure Care Travel. Betekend dit dat thee slecht is? Zeer zeker niet! Het heeft juist vele voordelen, je moet er alleen verantwoord mee omgaan als je een ingreep op de planning hebt staan. Maar waarom mag ik geen groene thee drinken voor mijn operatie precies?


Wel, groene thee is het wonderdrankje dat geprezen wordt als middel om de aanvulling van antioxidanten en voedingsstoffen in het lichaam een boost te geven. Met als voordeel dat de hersenfunctie wordt verbeterd, het risico op infecties vermindert en het helpt je zelfs bij het verliezen van centimeters om je middel. Whooo hoooo! Maar wist je dat dit geweldig drankje vóór de operatie een negatief effect kan hebben op je genezing? En voor onnodige risico’s kan zorgen tijdens je ingreep?

Dus zet de beker minstens 2 weken vóór de operatie neer want dit krachtige brouwsel kan:

 • Een slechte reactie hebben in combinatie met anesthesie en andere medicijnen.
  De ingrediënten in groene thee kunnen reageren met bepaalde medicijnen, waardoor je last van bijwerkingen kunt krijgen zoals een versnelde hartslag en een verhoogde bloeddruk. Eigenlijk is het zo dat je nooit volledig zeker kunt zijn over hoe een  gezondheidssupplement je operatie of herstel kan beïnvloeden. Daarom is het erg belangrijk om altijd goed in kaart te hebben wat je allemaal gebruikt en daar eerlijk over te communiceren met je huisarts, PureCare Travel en het medisch personeel in het ziekenhuis. Zowel supplementen als medicinale voedingsmiddelen die deel uitmaken van je dagelijkse routine.
 • De werking van andere medicijnen beïnvloeden.
  Groene thee kan ervoor zorgen dat andere medicijnen niet doen wat ze horen te doen. Het zwakt ze als het ware af. Of kan er voor zorgen dat het effect van een ander medicijn juist krachtiger wordt. Beide gevallen is het niet iets wat je wilt. Groene thee zet bijvoorbeeld matige stress op de lever, waardoor de combinatie met medicijnen met een vergelijkbaar effect, zoals een hoge dossering paracetamol, gevaarlijke resultaten kan hebben.
 • Beinvloed het vermogen van je lichaam om zich te herstellen na een ingreep.
  Het is aangetoond dat groene thee een vertragend effect heeft om het bloedstollingsproces. Dit kan zorgen voor complicaties tijdens een operatie en verhoogt het risico op teveel bloedverlies. Een langzame stolling van het bloed kan ook de kans op complicaties na de ingreep vergroten en je herstelperiode onnodig verlengen.

Wat moet ik nog meer vermijden?

Groene thee is niet de enige boosdoener. Verschillende vitamines die we allemaal wel kennen en gezonde supplementen kunnen schadelijk zijn als ze minder dan een week voor de operatie worden ingenomen. Verschillende ontstekingsremmers moet worden vermeden omdat ze de genezing van de interne en externe hechtingen (die je vaak krijgt bij een cosmetische operatie) kunnen vertragen.

Meer veelvoorkomende voedsel en supplementen om op te letten voor en na de operatie:

 • Vitamine E kan overmatig bloeden veroorzaken, wat de genezing aanzienlijk kan verstoren;
 • Vitamine C kan het sluiten van de bloedvaten vertragen, wat de operatie kan compliceren;
 • Multivitaminen moeten ook worden stopgezet vanwege vitamine E en C;
 • Ook stoppen met het innemen van vitamine K, B en alle kruidensupplementen;
 • Gewichtsverlies of vetverbrandingssupplementen ook schrappen;
 • Visoliecapsules en vissen met een hoog Omega 3-gehalte kunnen het bloeden vergroten;
 • Omgekeerd, mager rood vlees gaat het verdunnen van bloed tegen;
 • Alcohol, cafeïne, aspartaam ​​en MSG moeten allemaal worden gestopt;
 • Stoppen met bloedverdunners (b.v. aspirine, niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen).

Het is ook belangrijk om stil te staan bij wat je eet tijdens je herstelperiode. Makkelijk verteerbaar, eiwitrijke voedingsmiddelen zijn perfect voor de eerste paar dagen post op (na je ingreep). Bessen en avocado’s bijvoorbeeld. Verder kun je het beste verzadigde vetten, transvetten en geraffineerde suikers vermijden om een goede genezing te bevorderen. Binnenkort zullen we op de Pure Care Travel Blog handige en vooral makkelijke recovery food recepten delen.

Dus mijn groene thee, afslank thee of chill moment thee is slecht voor mij?

Zeer zeker niet! Het heeft juis heel veel voordelen zoals eerder genoemd. Het belangrijke is dat je weet wat je gebruikt en wanneer wel of niet te gebruiken. Zo is bijvoorbeeld een afslank thee een goede ondersteuning om de laatste kilotjes af te vallen voor een betere BMI. Of brandnetel en pineapple thee, deze twee zijn vochtafdrijvend en helpen je dus vochtophoping in je lichaam tegen te gaan.

Zie je door de bomen het bos niet meer?

Regels, voorbereiding, communicatie, nazorg. We get it, is een hoop gedoe maar denk er niet te licht over want het is allemaal erg belangrijk. We werken graag samen met jou en helpen je graag aan de nodige informatie en ondersteuning gedurende je hele reis. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie over onze diensten. Of om een ​​informatie gesprek te plannen.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.