Buikwandcorrectie

BUIKWANDCORRECTIE: WAT IS HET EN HOE WERKT HET?

Een buikwandcorrectie (ook bekend als abdominoplastie of in het Engels Tummy Tuck) in Turkije is een cosmetische chirurgische operatie met als doel het uiterlijk van de buik mooier te maken.

Overtollige huid en vet worden verwijderd, eventuele diastase (slappe lange buikspieren) worden door middel van een inwendige hechting weer strak getrokken. Vervolgens wordt de resterende huid naar beneden getrokken en gehecht. Indien nodig wordt de pubis area meegelift en een nieuwe uitgangspunt gecreëerd voor de navel. Zo krijgt de buik een strakkere look.

Het is mogelijk een buikwandcorrectie in Turkije te combineren met andere ingrepen. 

Voordelen van een buikwandcorrectie

De voordelen van deze ingreep kunnen zijn:

  • strakkere buik door het verwijderen van slappe/overtollige huid en vet
  • minder striae onder de navel (mits de area onder het te behandelen gebied valt) 
  • bestaande littekens van eerdere keizersnede kunnen opnieuw worden gebruikt en indien nodig gecorrigeerd
  • meer zelfvertrouwen

Veiligheid van een buikwandcorrectie

Naast de algemene risico’s die van toepassing zijn op grotere operatie (infectie, bloeding en slechte reactie op de narcose) brengt een buikwandcorrectie onder andere de volgende risico’s met zich mee:

 

  • Slechte wondgenezing: soms kan de wond slecht genezen of open gaan. Vaak, maar niet altijd, volgt er een antibiotica kuur;
  • Litteken: een buikwandcorrectie zorgt voor een blijvend litteken. Met de tijd zal het wat vervagen. Soms gaan littekens op den duur juist breder of dikker worden. der is er sprake van een verdikte litteken. Er bestaan een aantal methodes om dit soort littekens te behandelen;
  •  Necrose: soms raakt weefsel beschadigd door een slechte doorbloeding, wat kan leiden tot weefselsterfte. Vooral bij rokers is het risico aanzienlijk verhoogd. Daarom is het van belang ruim van tevoren te stoppen (tijdelijk) met roken. Het beschadigde weefsel kan zelf genezen. Afhankelijk van de grootte kan een nieuwe chirurgische ingreep noodzakelijk zijn om het probleem te verhelpen;
  • Seroma: na het verwijderen van de drains (buisjes om vocht af te drijven) kan er een vochtophoping onder de huid ontstaan. Soms is het nodig deze vochtophoping met behulp van een dunne naald te verwijderen;
  • Dog ears: aan de uiteinden van het litteken (bij de heupen) kan wat huidoverschot ontstaan. Dit trekt meestal weg met de tijd. 

De geschikte kandidaat voor een buikwandcorrectie

Er kunnen verschillende redenen zijn om een buikwandcorrectie te overwegen. Aanzienlijk gewichtsverlies met huidoverschot als gevolg, na een zwangerschap, ouder worden of een eerdere keizersnede behoren tot de redenen.

 

Niet iedereen wordt beschouwd als een goede kandidaat voor een buikwandcorrectie. In de volgende gevallen (maar niet beperkt tot) kan een arts deze ingreep afraden:

– rokers
– overweegt een zwangerschap 
– overweegt aanzienlijk gewicht te verliezen
– is lichamelijk niet gezond

Hoe lang duurt de buikwandcorrectie operatie?

De duur van een buikwandcorrectie ingreep zit tussen de 3 a 5 uur, afhankelijk van het soort uit te voeren buikwandcorrectie: een mini, full, extended of Fleur de Lis. De hoeveelheid huidoverschot en eventuele diastase (uitgerekte weefsel tussen de lange buikspieren) is bepalend voor de gekozen methode voor het beste resultaat.

Verschillende littekens buikwandcorrectie