BORSTOPERATIES

De verschillende borstoperaties

Borstoperaties kunnen een uitkomst bieden voor wie ontevreden is de borsten of decolleté. Een ontevredenheid die vaak tot minder zelfvertrouwen kan leiden. Dankzij de verschillende soorten borstoperaties kunnen zowel fysieke als esthetische punten succesvol worden verbeterd. Verschillende doelen van borst chirurgie zijn onder andere het vergroten, verkleinen, reconstrueren of liften van de borsten. Deze worden ook vaak gecombineerd in 1 ingreep.

Voordelen van een borstoperatie

De voordelen een borstoperatie kunnen zijn:

  • stevigere uitstraling
  • grotere cupmaat
  • beter geproportioneerd figuur
  • het verbeteren van verschil in grootte
  • meer zelfvertrouwen

borstvergroting

Wie graag een verbetering wenst in de groote en de contouren van de borsten kan deze ingreep overwegen. De redenen om deze ingreep te overwegen lopen uiteen. Sommige vrouwen willen grotere borsten om zo meer balans te creëren in hun lichaamscontour (verhouding borst-taille-heup). Anderen wensen de omvang van de borsten gelijk te maken. 

Deze cosmetische ingreep wordt uitgevoerd met behulp van borstprothese, ook wel bekend als borstimplantaten. De ligging kan zowel boven als onder de spier. De meest bekende methode om een implantaat in te brengen is door het maken van een sneetje in de borstplooi. Het is belangrijk om te weten dat borstimplantaten zelfonderzoek naar kanker de eerste 3 a 6 maanden kunnen hinderen, dit vanwege de aanwezige littekenvorming. Na de genoemde periode wordt het makkelijker. Het nemen van röntgenfoto’s (mammografie) wordt vanaf ongeveer een half jaar weer makkelijker.

borstverkleining

Een borstverkleining of mammoplastie heeft als doel het ongemak veroorzaakt door grote, zware borsten te verhelpen. Het overtollige gewicht van borsten kan leiden tot o.a. chronische pijn in de nek en rug, een slechte houding en huidirritatie. De grootte van de littekens varieert afhankelijk van de hoeveelheid te verwijderen overtollige huid, klierweefsel en vet. Zie de illustratie onderaan deze pagina.

Veiligheid borstoperaties

Een borstoperatie brengt net zoals elke andere ingreep enkele risico’s met zich mee. 

Enkele complicaties kunnen zijn: 

 

Veranderingen in het gevoel van de tepel of de borst

Borstimplantaatgeassocieerd anaplastisch grootcellig lymfoom (BIA-ALCL)

Vochtophoping (seroom)

Vorming van strak littekenweefsel rond het implantaat (capsulaire contractie)

Lekkage of scheuring van het implantaat

Aanhoudende pijn

Slechte littekenvorming

Verkeerde positie van het implantaat

De geschikte kandidaat voor borstoperaties

  • verkeerd in goede lichamelijke en geestelijke gezondheid
  • heeft borsten die je fysieke activiteit beperken
  • heeft rug-, nek- en schouderpijn
  • heeft huidirritatie onder de borstplooi
  • heeft borsten die volledig ontwikkeld zijn

Hoe lang duurt de BBL operatie?

De duur van een borstvergroting is ongeveer 2 uur. In geval van een borstverkleining is het ongeveer 2 a 3 uur. Voor de reisgezelschap kan dit als langer worden ervaren i.v.m. bijvoorbeeld de tijd wat in de verkoeverkamer wordt doorgebracht.