Ik zie wat jij niet ziet | Body Dysmorphia

Ik zie wat jij niet ziet | Body Dysmorphia

Wie lijdt aan Body Dysmorphia Disorder (BDD of ingebeelde lelijkheid) heeft veel last van gedachten over zijn/haar uiterlijk die moeilijk te stoppen zijn. Je vindt jezelf of een bepaald deel van je lichaam niet mooi. Deze “imperfectie” wordt ingebeeld of sterk overdreven.

 Wie krijgt BDD?
 Een belangrijke factor is erfelijkheid. Komt BDD of een andere obsessieve-compulsieve stoornis in je familie voor? Dan heb je een verhoogde kans om zelf een obsessieve-compulsieve stoornis te ontwikkelen. Daarnaast hebben sommige mensen er meer aanleg voor dan anderen.Dit komt door verschillen in het verloop van bepaalde processen in de hersenen. Verder moeten we factoren als trauma’s, snel angstig zijn of behoefte aan controle niet over het hoofd zien. Maar waarom is dit relevant?

Een hoog percentage van de BDD-patiënten zal esthetische en/of cosmetische behandelingen overwegen.
De grote uitdaging zit hem in het vroegtijdig herkennen van BDD-patiënten en te weten wanneer ze wel/niet verder geholpen moeten worden. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan.
Het obsessieve gedrag over de “imperfecties” wordt door de buitenwereld vaak over het hoofd gezien. Veel patiënten lijken zich erg bewust te zijn van hun uiterlijk, wat enigszins vanzelfsprekend is als we het over plastische chirurgie hebben. Maar duidelijke herkenning van de overgang van zelfbewustzijn naar psychische stoornis blijft een uitdaging. Zowel voor clinici als voor ons.
In een wereld met een overvloed aan prikkels van sociale media, die ons voortdurend vertellen hoe het ideale plaatje eruit zou moeten zien, is ons uiterlijk enorm belangrijk geworden. Bij Pure Care Consultancy streven we naar evenwicht en bieden we momenten van reflectie, zodat de beslissing voor plastische chirurgie (of een andere ingreep) een weloverwogen beslissing wordt. Dit doen we vooral door een open en toegankelijk gesprek te voeren. Is het in deze gevallen altijd 100% effectief? Helaas niet, wij geloven dat er op dit gebied nog meer te winnen valt.

Wat zijn enkele kenmerken van BDD?

  • overtuigd van de lelijkheid van je ‘onvolkomenheden’
  • bang dat anderen je zullen afwijzen hierdoor
  • zoekt bevestiging
  • vergelijkt jezelf steeds met anderen
  • hebt meerdere ingrepen ondergaan en bent nog steeds niet tevreden

Wat kunt je doen als je denkt dat je BDD hebt?
 Je geestelijke gezondheid is belangrijk. Ga in gesprek met je huisarts en bespreek de problemen die je ervaart met je uiterlijk. Je huisarts kan je verder verwijzen als dat nodig blijkt.

Bron: adfstichting.nl | psyq.nl

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.